Wat is gin?
Gin is een drank die is afgeleid van jenever. Het heeft een hoog alcoholgehalte, meestal tussen de 37 en 47 procent. Het wordt verkregen door de distillatie van gerst zonder mout. Jeneverbessen worden toegevoegd en deze geven de gin zijn specifieke smaak. De smaak van de gin komt onder andere uit lelie, cassia- en sinaasappelschil.
Om officieel gin genoemd te kunnen worden, moet het de smaak van jeneverbes hebben. Gin is vooral bekend als onderdeel van de Gin & Tonic, een van de meest gedronken cocktails ter wereld. Gin & Tonic wordt gemaakt door gin en tonic met elkaar te mengen en ijs aan het mengsel toe te voegen. Voor de perfect serve voeg je er ook nog botanicals aan toe.
Waar komt gin vandaan?
Al in de eerste eeuw na Chr. werden distillaten
door Arabische alchemisten gebruikt voor medische doeleinden.
In de 13e eeuw werden jeneverbessen gebruikt om maag-, lever-, darm- en nierkwalen te genezen.
In de 17e eeuw werd er volop gedistilleerd op basis van graan en druiven. Graan was er in die tijd volop. Het werd op smaak gebracht met jeneverbessen.
Tijdens de 30 jarige oorlog was drank erg moeilijk verkrijgbaar. De Nederlandse VOC zorgde ervoor dat de Nederlandse jenever overzees terecht kwam.
In 1688 nam Willem van Oranje de troon over en hij stimuleerde de productie van Engelse dranken. Iedereen mocht in die tijd gin stoken.
Rond 1830 werden de eerste gin palaces geopend.
Hierdoor kreeg het drinken van gin een sociale status.
Hoe wordt gin gemaakt?
Nederlandse gin wordt geproduceerd uit vermalen, gefermenteerd en gerectificeerd mout. Vervolgens worden er alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte toegevoegd en gedistilleerd. Dat wat overblijft wordt gemengd met smaakstoffen en opnieuw gedistilleerd. Vanaf dat moment ontstaat er een product met een alcoholpercentage tussen de 43 en 44 procent. De Nederlandse gin is over het algemeen erg sterk van smaak.
Britse gin wordt geproduceerd door een mengsel met een hoog alcoholgehalte te rectificeren, zodat het zijn smaak verliest. Dit wordt opgevangen met water en samengevoegd met smaakstoffen. Daarna wordt het mengsel opnieuw gedestilleerd. Na verschillende distillaties blijft er een product over met een alcoholgehalte tussen de 40 en 47 procent.